Skład geologiczny gleb ma kluczowe znaczenie w oznaczaniu twardości wody, której jakość zależy od ilości obecnych w niej soli wapnia i magnezu. Ze względu na nasze okolice – Jurę Krakowsko-Częstochowską, która cechuje się dużą ilością skał bogatych w wapń, wodę której używamy określamy jako średnio twardą.
Rozróżniamy dwa rodzaje twardości:
- Przemijającą (węglanową) – główną rolę odgrywa tutaj wodorowęglan wapnia Ca(HCO₃)₂, i wodorowęglan magnezu, Mg(HCO₃)₂. Można sobie z nią bardzo łatwo poradzić poprzez przegotowanie wody. Wysoka temperatura sprawi, że ww. związki opadają na dno. Stąd przedrostek „przemijająca”, ponieważ w łatwy sposób możemy się jej pozbyć.
- Nieprzemijająca (niewęglanowa) – w tym przypadku wpływ mają nie tylko sole wapnia, magnezu, ale także obecność chlorków, siarczanów, azotanów oraz innych rozpuszczalnych w wodzie soli.
W naszym laboratorium badanie twardości wody wykonujemy metodą miareczkową.
Kolba I - próbka badana. |
Kolba II - woda z buforem oraz wskaźnikiem |
Kolba III - etap końcowy miareczkowania |
Poniższa tabela przedstawia podział na stopnie twardości wód, którymi posługujemy się w laboratorium. Badana woda w naszych okolicach osiąga średnio 220-280 [CaCO3 mg/l] (stopnie amerykańskie) co klasyfikuje ją, jak już wcześniej wspomniano, jako średnio twardą. Niestety ma to odzwierciedlenie w codziennym użytkowaniu sprzętu domowego w postaci osadzania się osadu na dnie np. czajników, garnków, czy wpływie na nasz sprzęt AGD. Pamiętajmy, że oprócz użycia dużej ilości chemii, możemy sobie pomóc w takich sytuacjach produktami, które zazwyczaj każdy z nas ma w swoim domu tj. ocet, kwasek cytrynowy, a dla posiadaczy zmywarek dodatkowym artykułem pomocniczym będzie użycie nabłyszczacza.
Rodzaj wód |
Stopnie niemieckie [˚dH] |
Stopnie amerykańskie [CaCO3 mg/L] |
Bardzo miękka |
0-5,6 |
0-100 |
Miękka |
5,6-11,2 |
100-200 |
Średnio twarda |
11,2-19,6 |
200-350 |
Twarda |
19,6-30,8 |
350-550 |
Bardzo twarda |
>30,8 |
>550 |
Która woda jest lepsza dla naszego zdrowia – twarda czy miękka?
Zdrowie to indywidualna sprawa każdego z nas, każdy może reagować inaczej na czynniki, które nas otaczają, w tym wodę. Mowa tutaj o wodzie, którą pijemy (z kranu), a także o tej, której używamy do kąpieli.
Ze względu na zawartość wapnia i magnezu, picie wody twardej, czyli bogatej w te dwa pierwiastki przyczynia się m.in. do:
- zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowań na choroby wieńcowe, poprzez wspomaganie pracy serca;
- utrzymania dobrej kondycji naszych kości, w tym zębów;
- prawidłowego działania układu trawiennego.
Inaczej jest w przypadku brania kąpieli/pryszniców w wodzie twardej, niestety jej właściwości sprawiają, że trudniej jest zmyć stosowane przez nas produkty np. mydła, szampony, płyny. Może to prowadzić do wysuszenia skóry i włosów.
W medycynie nigdy nie ma 100% pewności, że dany czynnik ma taki, a nie inny wpływ na ludzki organizm.
My w laboratorium jesteśmy za to pewni w 100% swoich wyników, dlatego przypominamy, że na naszej stronie jest możliwość sprawdzenia poziomu twardości wody, magnezu oraz wapnia pod adresem: https://pwik.olkusz.pl/Strefa_klienta/Woda